A lencse
A legősibb élelmiszere a világtörténelemnek. Lencseételeket fogyasztottak már Egyiptomban, Görögországban és a régi Rómában is, sőt a lencsét az elhunytak mellé is helyezték a sírba. Annyi fehérjét tartalmaznak, amennyit egyetlen más növényi élelmiszer sem. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még az is, hogy magas ballaszt- és rostanyag tartalma van, ezzel segíti az emésztést, jótékony hatást gyakorol a fölösleges koleszterin lebontásában.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
250 g lencse
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
víz
2 db babérlevél
só, bors (ízlés szerint vagy ételízesítő)
200 ml tejföl
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk, megmossuk és legalább 1 órára beáztatjuk.
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és vízzel is felöntjük.
Hozzáadjuk a tiszta, leszűrt lencsét és annyi vizet, hogy ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és fűszerezzük, ízesítjük. Közepes hőfokon főzzük finom puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, a lencsén lévő léből néhány kanállal kiveszünk és összekeverjük a lisztes tejföllel.
Ezzel behabarjuk a főzeléket, összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk.
Én tükörtojással, sült kolbásszal és sült virslivel tálaltam.
Jó étvágyat hozzá!
ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése