A coleslaw saláta, más néven amerikai káposztasaláta

 


A coleslaw saláta, más néven amerikai káposztasaláta, angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb saláta. Nem hiába, hiszen nagyon egyszerű az elkészítése csupán nyers káposzta csíkokat majonézzel vagy ecetes öntettel elkeverünk. Bár magyarul amerikai káposztasaláta a neve, valójában holland eredetű, amit a holland bevándorlók ismertettek meg az amerikaiakkal. Hollandul „koolsla”, amely a kool salade kifejezés rövidítése, jelentése káposzta saláta. Amerikában sokszor csupán slaw-nak hívják. A coleslaw kifejezés továbbá olyan salátákra is vonatkozik manapság, amelyek reszelt vagy gyalult zöldségeket tartalmaznak (nem feltétlenül káposztát).

Amerikai coleslaw saláta

Hozzávalók:
A majónézhez:
3 db tojássárgája
3 teáskanál mustár
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fehérbors
6 dl semleges ízű étolaj
1 teáskanál citromlé
A salátához:
1 db kisebb fejes káposzta
2 db közepes sárgarépa
2 teáskanál porcukor
Só, fehérbors
Elkészítés:
A tojássárgáját a mustárt és az olajat kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat. Ügyeljünk arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárban kerüljön bele és jól dolgozzuk ki.
Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. Amikor az összes olajat felvette a majonéz is összeáltt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Egy káposztának kikapjuk a torzsáját, majd apró darabokra vágva beletesszük egy tálba. Reszelt sárgarépát adunk még hozzá, majd a házi majonéz felét is hozzáadjuk.
Porcukrot és egy kis fehérborsot teszünk még bele, majd az egészet összeforgatjuk és ezzel a coleslaw saláta el is készült.
Jó étvágyat!
ahol a sütés – főzés egy öröm

Megjegyzések